14.5 C
Amsterdam

Was er etnisch spreidingsbeleid in Amsterdam? Denk stelt raadsvragen

Lees meer

Hebben woningcorporaties een etnisch spreidingsbeleid gevoerd in Amsterdam Slotervaart? Dat is wat de Amsterdamse Denk-lijsttrekker Sheher Khan wil weten van het Amsterdamse college.

Khan stelt de vragen naar aanleiding van recente ontboezemingen van Fred Martin, voormalig stadsdeelwethouder van Amsterdam Slotervaart:

‘In het begin van de jaren negentig werden bewoners in Nieuw-West al strategisch bij elkaar gezet. In Overtoomse Veld werden mensen uit een lage sociale klasse, vaak met een migratieachtergrond, in bepaalde straten geplaatst door de woningcorporaties. Dit ging vaak om straten waarvan de woningen waren verwaarloosd. Daartegenover bleven bepaalde woonblokken overwegend wit. De huurtarieven waren overigens wel overal hetzelfde.’

De Denk-fractie wil nu uitgezocht hebben of dit klopt. ‘Eerder was al bekend dat Surinaamse immigranten werden geweerd van bepaalde wijken én of straten. De gemeente zou hiermee gestopt zijn in 1979,’ zegt Khan op social media.

Hij vindt het ‘stuitend’, als deze ‘discriminerende praktijk’ daadwerkelijk tot in de jaren negentig is doorgegaan en hoopt op een ‘spoedige reactie’ van het college.

Buurtbewoners uit Nieuw-West hebben vaker het gevoel geuit dat ze in een afvoerputje zijn beland in Slotervaart.

- Advertentie -