18 C
Amsterdam

Wat bespraken Biden en Erdogan precies? Dit is wat we weten

Lees meer

De Turkse president Erdogan zegt dat hij gisteren een ‘vruchtbare en oprechte’ ontmoeting heeft gehad met zijn Amerikaanse ambtsgenoot Joe Biden, aan de zijlijn van de NAVO-top in Brussel.

‘Wij geloven dat er geen probleem is dat niet kan worden opgelost in de betrekkingen tussen Turkije en de Verenigde Staten’, zei Erdogan na afloop.

Volgens de Turkse president spraken hij en Biden uitgebreid over regionale kwesties. Erdogan benadrukte zijn jarenlange vriendschap met de Amerikaanse leider.

Biden zei dat het een ‘zeer goede bijeenkomst’ was. Hij en Erdogan spraken elkaar binnenskamers meer dan een uur. Biden tradt tegenover de pers niet in detail over de kwesties die waren besproken.

Biden wekte eerder wrevel bij Turkije door tijdens de verkiezingscampagne Erdogan als ‘autocraat’ te omschrijven en eind april door als Amerikaanse president de Armeense Genocide te erkennen, iets wat zijn voorgangers niet deden.

Erdogan gaf aan dat ze er niet in geslaagd waren een manier te vinden om de meningsverschillen over de Turkse aanschaf van het Russische raketafweersysteem S-400 te overbruggen. De VS stellen dat de technologie een bedreiging vormt voor de NAVO en heeft Turkije daarom uit het F-35 straaljagerprogramma gezet.

‘Onze gedachten over de S-400 zijn dezelfde als voorheen, ik heb dezelfde gedachten doorgegeven aan meneer Biden’, zei Erdogan. De Turkse president riep Biden ook op tot het beëindigen van Amerikaanse steun aan Syrisch-Koerdische gewapende groepen, zoals de YPG. Turkije beschouwt hen als terroristen.

Ankara heeft – als teken van goede wil – aangeboden om de luchthaven van Kabul in Afghanistan te bewaken met Turkse troepen. Hierover is gisteren echter nog geen beslissing genomen.

Erdogan zei ook dat Turkije wil praten met de Taliban. De VS en andere coalitielanden willen hun troepen uit Afghanistan terugtrekken, maar zien een aanhoudende Turkse militaire aanwezigheid in Kabul als essentieel om de toegang tot het land te behouden en de ambassades in de Afghaanse hoofdstad open te houden. Er zijn ongeveer vijfhonderd Turkse militairen in Afghanistan, die er de Afghaanse veiligheidstroepen trainen. De Taliban wil dat de Turkse troepen vertrekken uit Afghanistan.

- Advertentie -