23.5 C
Amsterdam

Wederom doodstraf voor Iraanse tiener

Lees meer

De achttienjarige Arshia Takdestan uit Iran is gisteren tot de doodstraf veroordeeld voor het leiden van demonstraties tegen het Iraanse regime. Dit meldt nieuwssite Mena.

Ondanks internationale druk op het Iraanse regime is opnieuw een tiener veroordeeld tot de doodstraf. De achttienjarige Takdestan zou de protestacties tegen het Iraanse regime, die in december opliepen, hebben georganiseerd. Het Iraanse regime verwijt hem ‘vijandschap naar God’, een beschuldiging die regelmatig door Iraanse leiders wordt geuit tegen tegenstanders van het regime.

Eergisteren werden twee andere Iraanse tieners van achttien en negentien jaar bestraft voor betrokkenheid bij de demonstraties. Sinds de massale protestacties tegen de regering van de Islamitische Republiek na de dood van Mahsa Amini in september, zijn meer dan vijfhonderd Iraniërs om het leven gekomen. In december zijn twee Iraniërs geëxecuteerd. Meer dan achttienduizend Iraniërs zijn gevangengenomen vanwege hun protest.

Ondertussen zijn de Iraanse leiders ook woedend op Frankrijk nadat het satirische tijdschrift Charlie Hebdo spotprenten van Iraanse ayatollahs heeft geplaatst. Iran heeft hiervoor de Franse ambassadeur op het matje geroepen.

- Advertentie -