16.2 C
Amsterdam

Weer bekende TikTokker vermoord in Irak

Lees meer

Wederom is een sociale media influencer om het leven gebracht in Irak. De TikTok-ster Om Fahad werd afgelopen vrijdag in haar auto voor haar woning in Bagdad doodgeschoten.

Vrouwen en leden van de LHBTIQ+-gemeenschap, die de vleugels spreiden op internet, worden tot doelwit gemaakt door extremistische, patriarchale groepen. Zo meldt de Arabische nieuwssite Middle East Eye.

Fahad, die populaire dansvideo’s maakte op sociale media, zou door ‘ongeïdentificeerde mannen’ die zich voordeden als thuisbezorgers zijn doodgeschoten, aldus een veiligheidsofficial. Het ministerie van Binnenlandse Zaken is een onderzoek gestart.

Vorig jaar kreeg Fahad het vanwege de gewraakte video’s nog aan de stok met de autoriteiten en werd ze tot een gevangenisstraf van zes maanden veroordeeld. Haar video’s zouden ‘onzedelijke taal’ bevatten en de ‘bescheidenheid’ van het Irakese volk ondermijnen.

De moord op Fahad staat niet op zichzelf. In de laatste jaren zijn er meerdere vrouwelijke en/of lhbtiq-influencers gedood in Irak. Zoals de ‘transblogger Simsim’ in februari en Noor Alsaffar vorig jaar. In 2018 werd het model Tara Fares vermoord. Ze had drie miljoen volgers op Instagram.

De aanslagen op deze beroemdheden vinden plaats in de context van een overheid die steeds meer onderdrukt wat het als een bedreiging beschouwt voor de ‘goede zeden’. Hier vallen ook vrouwen die gebruik maken van sociale media en de lhbtiq-gemeenschap onder. Zo zijn homoseksuele relaties sinds vorige week bij wet verboden op straffe van een gevangenisstraf van minimaal tien jaar.

De nieuwe regelgeving verbiedt ook alle praktijken van ‘imitatie van vrouwen’ en de ‘promotie van seksuele handelingen’, waarvoor mensen in Irak tenminste zeven jaar achter de tralies kunnen belanden.

- Advertentie -