16.4 C
Amsterdam

Weer evenveel mensen bij hadj als voor corona, denkt Saudi-Arabië

Lees meer

De islamitische bedevaart naar Mekka, de hadj, zal dit jaar weer evenveel mensen trekken als in de jaren voor de coronapandemie. Saudi-Arabië verwacht in 2023, na drie jaren met fors lagere aantallen, weer miljoenen pelgrims, meldt nieuwszender Al Jazeera.

In 2020 was het vrijwel onmogelijk de heilige plekken in Mekka en Medina te bezoeken in de maand van de hadj. Ook in 2021 waren er veel coronabeperkingen. In die jaren konden slechts respectievelijk duizend en zestigduizend Saudi’s de bedevaart verrichten.

Vorig jaar waren pelgrims in principe weer welkom en steeg het aantal naar 900.000. Toen maakte Saudi-Arabië het echter lastig voor bedevaartsgangers, doordat het land enkele weken voor de hadj plotseling bepaalde dat iedereen zich moest aanmelden via een nieuwe overheidssite. Veel mensen die hun reis al via een van de bestaande reisbureaus hadden geregeld, stonden plots met lege handen en moesten hopen dat ze via de nieuwe site werden ingeloot. Alleen tegen corona gevaccineerde mensen van onder de 65 jaar waren toen welkom.

Minister Tawfiq bin Fawzan al-Rabiah (van Hadj en Umrah), die maandag aankondigde weer miljoenen pelgrims te verwachten, had ook voor die reisbureaus goed nieuws. ‘We staan elk hadj-reisgezelschap vanuit de hele wereld om zaken te doen met elke organisatie die voldoet aan de eisen die gelden voor pelgrims uit die betreffende landen.’

- Advertentie -