19.2 C
Amsterdam

Wereld reageert geschokt op aanslag tegen moslimfamilie in Canada

Lees meer

Zondagavond zijn in London, Ontario met een zwarte pick-up vier islamitische familieleden doodgereden. Enkel en alleen omdat ze moslims waren, denkt de politie. Wereldwijd wordt met afschuw gereageerd.

De slachtoffers zijn een 74-jarige vrouw, een 46-jarige man, een 44-jarige vrouw en een 15-jarig meisje. Een 9-jarige jongen overleefde de aanslag, maar ligt in het ziekenhuis. Verdachte Nathaniel Veltman (20) werd nabij de plaats delict opgepakt. Er zijn berichten dat hij ‘gevechtskleding’ droeg.

De burgemeester van London spreekt van een ‘haataanval’, de Canadese politie van een anti-islamitische aanslag. Het is de zwaarste aanslag op moslims in Canada sinds 2017, toen een man zes mensen doodschoot in een moskee in Quebec.

De Nationale Raad van Canadese Moslims (NCCM) twittert ‘meer dan ontzet’ te zijn over de dood van de Pakistaans-Canadese familie Afzaal. De organisatie ‘eist gerechtigheid’.

Gisteravond reageerde de Canadese premier Justin Trudeau: ‘Aan de geliefden van degenen die werden geterroriseerd door de daad van haat van gisteren, we zijn er voor jullie. We zijn er ook voor het kind dat nog in het ziekenhuis ligt – onze harten gaan naar je uit, en we zullen aan je denken terwijl je herstelt.’

Het Amerikaanse congreslid Ilhan Omar is ook geschokt. ‘Wie kan dit soort haat doorgronden?’, schrijft ze op Twitter. ‘Mijn hart breekt voor de familie Afzaal. Dit is een wrede herinnering aan het feit dat anti-moslimhaat dodelijk is en leeft in het Westen. We moeten ons er allemaal tegen uitspreken. En deze gewelddadige haatmisdaden tegen moslims krachtig vervolgen.’

De Ameirkaans-Egyptische journaliste en moslimfeministe Mona Eltahawy vindt dat niet-moslims zich duidelijker moeten uitspreken tegen anti-islamitisch geweld. Veel mensen stuurden haar ‘bemoedigende’ berichten dat ze van moslims hielden, of dat de moslims die zij kenden wel goed waren. Eltahawy: ‘Stop! De afslachting van moslims is verkeerd, of je moslims leuk vindt of niet.’

De Belgische auteur en opiniemaker Dyab Abou Jahjah: ‘Dit is een terroristische aanslag. Noem het zo.’

De Pakistaanse premier Imran Khan twitterde vanochtend dat hij met droefheid kennis genomen heeft van de moord op een uit Pakistan afkomstige Canadese moslimfamilie in Londen, Ontario. ‘Deze verwerpelijke terreurdaad onthult de groeiende islamofobie in Westerse landen. Islamofobie moet op holistische wijze worden bestreden door de internationale gemeenschap’, aldus de premier.

- Advertentie -