14 C
Amsterdam

Wereldberoemde Sydney Opera House geplaagd door racisme-aantijgingen

Lees meer

Het Sidney Opera House belooft racisme binnen de eigen gelederen met wortel en tak ‘uit te roeien’. Het befaamde operagebouw reageert hiermee op een oproep van een groep ex-werknemers.

De groep zegt dat het operagebouw een onveilige werkomgeving is waar werknemers raciaal werden geprofileerd. De groep vindt ook dat de Sidney Opera House diverser moet worden, en dat de staf uit uit meer Aboriginals, Aziaten en zwarte mensen moet bestaan.

Veel werknemers zijn ook nog steeds boos over een incident uit 2016, toen tijdens een bedrijfsfeestje met als thema ‘Hollywood’ een witte medewerker kwam opdagen als de zwarte acteur Samuel Jackson uit Pulp Fiction. De man werd gedwongen om de smarte schmink van zijn gezicht te wassen.

Een ander voorval vond in 2018 plaats, toen tijdens een concert in het muziekgebouw een sponsor werd verzocht zijn t -shirt met de tekst ‘Destroy White Supremacy’ uit te trekken.

De directrice van het operahuis zegt de klachten nu serieus op te willen pakken. Ze heeft onderzoek gedaan onder honderden werknemers naar de werksfeer en zegt dat de resultaten ‘confronterend’ zijn.

Er volgen nu nieuwe stappen. Zo zal bij het aantrekken van nieuwe mensen meer worden ingezet op niet-wit talent. Ook zullen witte werknemers een cursus moeten volgen om hun eigen vooroordelen over anders uitziende mensen weg te laten nemen.

- Advertentie -