22.6 C
Amsterdam

Westen zet druk op Turkije, wenst meer economische actie tegen Rusland

Lees meer

De Verenigde Staten en de Europese Unie willen dat de Turkse financiële sector niet langer als ‘achterdeur’ voor Rusland fungeert, waardoor de westerse sancties worden ontweken. Westerse ambtenaren laten dit aan Ankara weten, meldt de Britse krant the Financial Times.

Turkije doet niet mee met de westerse sancties tegen Rusland. De VS en de EU maken zich met name zorgen over de Turkse banken die zijn geïntegreerd met Mir, het Russische betaalsysteem voor binnenlandse transacties.

De druk op Turkije is onderdeel van het westerse streven om de sancties tegen Rusland beter te organiseren, omdat ze tot nu ‘gefaald’ hebben om de Russische economie schade te berokkenen.

‘De focus zal nu liggen op de ontwijking van sancties in de financiële sector’, aldus een van de westerse ambtenaren. ‘We zenden een duidelijke boodschap naar financiële instellingen van derden, zodat ze geen banden meer aangaan met het Mir-betalingsnetwerk, omdat die ontwijkingsrisico’s van de sancties met zich meebrengen. We moeten de geitenpaadjes afsluiten’.

Turkije volgt naar eigen zeggen een ‘gebalanceerde route’ wat betreft het conflict in Oekraïne. Maar het Westen is bezorgd. Hoewel Turkije Oekraïne militair en politiek steunt, volgt het dus de economische sancties van het Westen niet op en wil het zelfs nog nauwere economische banden aangaan met Rusland, door bijvoorbeeld het Mir-betalingsnetwerk uit te breiden in Turkije.

Vijf van Turkije’s grootste banken zijn al leden van het Mir-betalingssysteem, dat door Rusland als alternatief is ontwikkeld voor Visa en Mastercard.

- Advertentie -