10.1 C
Amsterdam

Westerse sancties maken van Turkije dé hub voor Russisch vliegverkeer

Lees meer

Mensen die van Rusland naar westerse landen willen reizen, moeten om via Turkije en vice versa. Turkije wordt zo de belangrijkste hub voor het Russische vliegverkeer, aldus de Turkse nieuwssite Ahval.

Westerse landen hebben hun luchtruim voor Russische vliegtuigen gesloten en Russische luchtvaartmaatschappijen zijn  niet meer welkom op Europese luchthavens. Hierdoor moet al het luchtverkeer van en naar Rusland via Turkije plaatsvinden.

Op dit moment heeft de Turkse luchtvaartmaatschappij Turkish Airlines een groot deel van haar vluchtschema aangepast, waardoor het aantal vluchten naar Rusland en het aantal beschikbare stoelen is verhoogd. Turkije is nu goed voor 17,3 procent van de Russische vluchten, en 18,3 procent van het aanbod van de stoelen.

Turkish Airlines heeft vluchten naar Krasnodar en Rostov aan de Don – twee Russische steden ten oosten van Oekraïne – opgeschort. Daartegenover schroeft het de vluchten naar Moskou, Sint Petersburg, Kazan, Sochi en Jekaterinburg op. Zo zijn er deze week maar liefst vijf rechtstreekse vluchten per dag naar Moskou.

Dat Turkije zijn luchtruim openhoudt voor Russische vliegtuigen, is tekenend voor de balanceeract die Turkije opvoert rondom de Oekraïne-oorlog. NAVO-land Turkije heeft, in tegenstelling tot de andere NAVO-bondgenoten, geen sancties aan Rusland opgelegd.

Turkije is afhankelijk van Russisch gas en heeft de afgelopen zeven jaar nauwe politieke banden met Rusland ontwikkeld. Het wil Moskou niet al te veel provoceren. Tegelijkertijd levert Ankara wel drones aan Oekraïne, die worden ingezet tegen het Russische leger.

- Advertentie -