14.2 C
Amsterdam

Westland weert na moslimschool ook moskee: ‘Geeft onbehaaglijk gevoel’

Lees meer

Een meerderheid in de gemeenteraad van Westland belet de komst van een moskee. Raadsleden van de oppositiepartijen zijn ontstemd, ook omdat tevens de komst van een islamitische school in de gemeente op de tocht staat.

‘Ik krijg hier een heel onbehaaglijk gevoel van’, aldus Benjamin Hofland van D66 Westland tegen Omroep West. ‘Als er echt mensen binnen de gemeente tegen het islamitische geloof zijn, moeten we heel snel met elkaar om te tafel om daarover te praten.’

Hicham el Ikaoui, voorzitter van de moskee is ook boos. ‘Het is onbegrijpelijk. We hadden de koopovereenkomst al binnen, en opeens kregen we afgelopen zomer tijdens een gesprek met de wethouder en burgemeester te horen dat er een nota was aangenomen waardoor het pand in de openbaarheid verkocht moet worden.’

De moskee diende in september een WOB-verzoek in, omdat ze het zaakje niet vertrouwden. Vorige week kregen ze pas antwoord op hun afvraag, maar die ene nota hebben ze nog steeds niet ingezien, vertelt El Ikaoui.

De stichtingsbestuurders benaderden politici van de oppositie, waaronder D66-raadslid Benjamin Hofland. Die vertelt dat hij zich ‘kapot geschrokken’ is. ‘Dat zo’n besluit op het laatste moment – als de koopovereenkomst er al ligt – wordt teruggedraaid is onbegrijpelijk. Ik krijg hier een heel naar gevoel van in mijn buik van.’ Het D66-raadslid vindt dat de onderste steen boven moet komen. Hij wil ook dat de nota boven water komt die het bestuur van ICCW niet mocht inzien.

De gemeente Westland verzet zich al langer tegen islamitische activiteiten. Sinds 2016 probeert stichting Yunus Emre een islamitische basisschool in het Westland te beginnen, maar stuit op tegenstand van een meerderheid in de Westlandse gemeenteraad, die absoluut geen islamitische school lijkt te willen.

Het college van burgemeester en wethouders bestaat sinds de verkiezingen van 2018 uit CDA, LPF (Lokale Politieke Federatie), VVD en ChristenUnie/SGP. GroenLinks, D66, PvdA en de lokale partijen Westland verstandig en Gemeentebelang Westland zitten in de oppositie.

- Advertentie -