18.9 C
Amsterdam

Westland wil geen islamitische school, maar daar denkt het Rijk anders over

Lees meer

De gemeente Westland krijgt waarschijnlijk toch echt een islamitische basisschool, ook al wil de gemeente dit zelf niet.

Het ministerie van Onderwijs heeft Westland laten weten dat die school hoe dan ook in het scholenplan moet worden opgenomen, meldt Omroep West.

Voor 1 augustus moet de gemeenteraad een scholenplan voor 2022-2025 vaststellen. De afgelopen twee jaar heeft een meerderheid van de gemeenteraad, gedomineerd door drie lokale partijen, geweigerd om dat te doen.

Onderwijsminister Arie Slob (ChristenUnie) zal opnieuw ingrijpen als de gemeenteraad dwars blijft liggen, kondigt het ministerie alvast aan.

De islamitische stichting Yunus Emre poogt sinds 2016 een school te stichten in Westland. Toen ging de gemeenteraad wel akkoord. Toenmalig staatssecretaris Sander Dekker stak er toen een stokje voor, omdat hij de leerlingenprognose niet aannemelijk achtte.

Ook minister Arie Slob achtte het in 2018 niet aannemelijk dat de school voldoende leerlingen zou krijgen. De Raad van State oordeelde in 2019 anders, waarop de minister van mening veranderde.

In 2018 veranderde door de gemeenteraadsverkiezingen de samenstelling van de gemeenteraad, die in 2016 dus nog wel akkoord was gegaan. De huidige gemeenteraad vindt een dergelijke school een belemmering voor de integratie en vindt dat de minister haar voor een voldongen feit heeft gezet.

- Advertentie -