16 C
Amsterdam

Experts waarschuwen: ‘Jezidi’s in Syrië dreigen te verdwijnen’

Lees meer

De Duitse arabist Sebastian Maisel (Universiteit van Leipzig) waarschuwt voor het verdwijnen van de Jezidi’s in Syrië. Dit deed hij op een congres in Wenen, waar de Koerdische nieuwssite Kurdistan 24 ook aanwezig was.

De Jezidi-gemeenschap in Turkije is in de jaren negentig al verdwenen. Dit lijkt ook het lot te zijn van de Jezidi’s in Syrië, waarschuwt Maisel. Dit komt volgens hem door de genocide door IS op Jezidi’s in Irak en Syrië, de oorlog in Syrië maar ook door Turkse agressie.

De duizenden jaren oude Jezidi-gemeenschap uit het Syrische Afrin is gevlucht na de Turkse aanval op Afrin van 2018. Pro-Turkse Syrische rebellen zouden daarbij Jezidi-graven en heilige Jezidi-plaatsen hebben ontheiligd. En door de Turkse invasie in noordoost-Syrië van oktober vluchtten honderden Jezidi-families naar de Koerdische gebieden.

De Oostenrijkse antropoloog Thomas Schmidinger (Universiteit van Wenen) vertelt aan Kurdistan 24 dat in Noordoost-Syrië nog maar 15.000 Jezidi’s wonen. Hun dorpen liggen aan de Turkse grens. De Jezidi’s zijn bang dat Turkije ze zal aanvallen omdat Koerdische SDF-strijdkrachten in hun dorpen verblijven.

‘De meerderheid ziet geen toekomst in Syrie’, aldus professor Maisel. Veel Jezidi’s hopen naar Europa te vluchten.

- Advertentie -