13.3 C
Amsterdam

Wie is Yahya Sinwar, ‘meesterbrein’ van Hamas?

Lees meer

Israël is nog steeds op zoek naar Yahya Sinwar, de Hamas-leider die verantwoordelijk wordt gehouden voor de gebeurtenissen van 7 oktober.

De 61-jarige Sinwar zag in 1962 het levenslicht in Egypte in een Palestijns vluchtelingenkamp. Zijn familie was in 1948 uit Palestina verdreven tijdens de Nakba, samen met meer dan 700.000 andere Palestijnen. Sinwar studeerde Arabische studies aan de Islamitische Universiteit van Gaza en haalde zijn bachelordiploma.

De Israëlische autoriteiten arresteerden hem voor het eerst in 1982, vanwege ‘islamitische activiteiten’, schrijft de Arabische zender Al Jazeera. Drie jaar later werd Sinwar opnieuw gearresteerd. In de gevangenis sloot hij vriendschap met Hamas-oprichter sjeik Ahmed Yassin, die hem overhaalde actief te worden voor de islamitische bevrijdingsorganisatie.

Na zijn vrijlating hielp Sinwar de organisatie al-Majd op te richten, een groepering die verantwoordelijk was voor het afrekenen met Palestijnen die met Israël collaboreerden. In 1988 arresteerden de Israëlische autoriteiten Sinwar opnieuw, omdat hij twaalf Palestijnse verraders zou hebben vermoord en twee Israëlische militairen. Hij kreeg in 1989 vier keer levenslang opgelegd.

22 jaar later, in 2011, kwam Sinwar eindelijk vrij, na een gevangenenruil met Israël. Eenmaal vrij maakte de charismatische Sanwar al snel carrière bij Hamas. Hij werd in 2013 lid van het hoofdbestuur van de organisatie en in 2017 de leider van Hamas in de Gazastrook. In de Hamas-hiërarchie moet hij alleen Ismail Haniyeh boven hem dulden, die in Doha in Qatar zijn hoofdkwartier heeft.

Tijdens zijn jarenlange gevangenschap leerde Sinwar perfect Hebreeuws en veel over de Israëlische politiek. Volgens Joas Wagemakers, islamoloog aan de Universiteit Utrecht, heeft Sinwar zijn politieke inzichten mogelijk te gelde gemaakt toen hij de aanval op Israël voorbereidde. Andere Hamas-kopstukken, zoals Mohammed Deif, zijn militairen. ‘Sinwar heeft oog voor wat er in Israël speelt, zoals de kritiek op premier Netanyahu. Hij weet hoe je kan spelen met de interne conflicten en onrust in Israël’, zegt Wagemakers tegen de NOS.

Wagemakers is er 100 procent zeker van dat mocht het Israëlische leger Sinwar vermoorden dit niet het einde van Hamas betekent. ‘Meerdere Hamasleiders, onder wie een aantal oprichters, zijn al door Israël geliquideerd. Er zijn gewoon nieuwe leiders gekomen. Die zijn misschien jonger en minder ervaren, waardoor ze minder verstandige beslissingen nemen. Maar om te zeggen dat Hamas met de mogelijke liquidatie van Sinwar zal ophouden te bestaan, is totaal absurd. Dat zal absoluut niet gebeuren.’

- Advertentie -