11.7 C
Amsterdam

Japanse organisatie Nihon Hidankyo wint Nobelprijs voor de Vrede

Lees meer

De Nobelprijs voor de Vrede is dit jaar uitgereikt aan de Japanse organisatie Nihon Hidankyo. Overlevenden van de atoombommen op Hiroshima en Nagasaki zetten zich namens deze organisatie in voor een wereld zonder kernwapens.  

‘Door hun getuigenissen tonen ze aan dat kernwapens nooit meer gebruikt mogen worden’, oordeelde Het Noorse Nobelcomité, dat vandaag om 11 uur de winnaar van de prestigieuze prijs bekendmaakte.

De organisatie vertegenwoordigt meer dan 300.000 overlevenden van de atoombommen die het einde van de Tweede Wereldoorlog markeerden. De groep werd in 1965 opgericht om meer erkenning voor de slachtoffers van de atoombommen te genereren. Slachtoffers hadden niet alleen fysieke problemen, maar er rustte ook een sociaal stigma op hen.

Dit jaar was een bijzonder jaar voor de uitreiking van de prijs. Sommigen pleitten voor een jaar zonder uitreiking, omdat de toestand van de wereld op dit moment somber is, met verwoestende oorlogen in Oekraïne en het Midden-Oosten, hongersnood in Soedan en de alomtegenwoordige klimaatcrisis. Volgens het Uppsala Conflict Data Program waren er vorig jaar 59 gewapende conflicten in de wereld, bijna het dubbele van het aantal in 2009, aldus AFP.

‘Het is moeilijk om optimistisch te zijn als je om je heen kijkt in de wereld van vandaag, en vredesinspanningen lijken niet in het offensief te zijn’, zei de secretaris van het Noorse Nobelcomité, Olav Njølstad, tegen de persdienst.

Vorig jaar ging de Nobelprijs voor de Vrede naar de Iraanse activiste Narges Mohammadi voor haar strijd tegen de onderdrukking van vrouwen in Iran.

- Advertentie -