14.8 C
Amsterdam

Wijk bij Duurstede houdt asielzoekers binnen tijdens festival ‘Kleurrijk Uit’

Lees meer

Terwijl dit weekend het festival ‘Kleurrijk Uit in Wijk’ plaatsvond in Wijk bij Duurstede, werden honderd asielzoekers in een sporthal verzocht om binnen te blijven. Op Twitter wordt met verontwaardiging over het ‘racistische’ beleid van de gemeente gereageerd.

Vorige week kwamen zo’n honderd asielzoekers uit Ter Apel naar Wijk bij Duurstede. Veel buurtbewoners waren bezorgd, zeker sinds enkele asielzoekers voor overlast hadden gezorgd en waren opgepakt. De gemeente vreesde voor incidenten als asielzoekers dit weekend het festival zouden bezoeken en verzocht asielzoekers in de sporthal te blijven, waar andere activiteiten voor hen werden georganiseerd.

‘Schaamteloos, groot racisme succes in Wijk bij Duurstede, aldus een verontwaardigde twitteraar. ‘Dus… asielzoekers moeten snel integreren, maar niet als er een dorpsfeestje is, dan graag binnenblijven en afstand houden. Moet toch niet gekker worden!’, schrijft een ander.

Sommige twitteraars vergelijken de praktijken in Wijk bij Duurstede met de apartheid in Zuid-Afrika, waar zwarte mensen op veel plekken werden geweerd: ‘Slegs vir blankes.’

‘We wilden ervoor zorgen dat het gezellig bleef op het festival, maar ook in de sporthal’, zegt een woordvoerder van de gemeente tegen RTV Utrecht. ‘We zijn als gemeente heel tevreden over het verloop van het festivalweekend. En we zijn blij dat het toch door kon gaan.’

- Advertentie -