18.8 C
Amsterdam

Wilders wil Palestijnen naar Jordanië deporteren

Lees meer

De extreemrechtse en islamofobe politicus Geert Wilders heeft in de Arabische wereld voor grote beroering gezorgd, met zijn oproep de Palestijnen naar Jordanië te verdrijven.

Wilders herhaalde zaterdag het standpunt van zijn partij. ‘De Nederlandse vertegenwoordiging in Ramallah bij de corrupte Palestijnse Autoriteit wordt onmiddellijk gesloten’, staat in het PVV-verkiezingsprogramma te lezen. ‘Nederland heeft immers al een ambassade in Amman, de hoofdstad van de enige echte Palestijnse staat: Jordanië.’

Wilders’ standpunt is een bekend Israëlisch ‘argument’ van zionisten om Palestijnen het recht op zelfbeschikking te ontzeggen en de bezetting van de Westbank en de belegering van de Gazastrook te legitimeren.

De Palestijnse Autoriteit, Jordanië en verschillende andere Arabische staten veroordeelden zaterdag Wilders’ uitspraak. ‘De opmerkingen van Geert Wilders zijn niet alleen beledigend maar ook gevaarlijk. Ze ontkennen het recht van het Palestijnse volk op zelfbeschikking en een eigen onafhankelijke staat’, reageerde Sufyan Qudah, woordvoerder van het Palestijnse ministerie van Buitenlandse Zaken.

De Jordaanse minister van Buitenlandse Zaken Ayman al-Safadi reageerde ook kritisch op de woorden van Wilders: ‘Jordanië verwerpt elk voorstel dat de rechten van het Palestijnse volk of hun zoektocht naar een onafhankelijke staat ondermijnt.’ Ook Bahrein en de Verenigde Arabische Emiraten (VAE) veroordeelden de oproep van de PVV-voorman.

Geert Wilders won op woensdag 22 november de Tweede Kamerverkiezingen. De PVV is met 37 zetels de grootste partij. Het is echter maar zeer de vraag of Wilders ook premier wordt.

- Advertentie -