11.7 C
Amsterdam

Wilders wil Palestina-demonstranten uitzetten en burgemeester Halsema mag mee

Lees meer

PVV-leider Geert Wilders heeft met een recent sociale mediabericht opnieuw de spanningen in bestuurlijk Nederland op scherp gezet. Op 7 oktober riep hij op tot de deportatie van pro-Palestina-demonstranten in Amsterdam, die hij omschreef als ‘tuig’. Saillant detail: de burgemeester van Amsterdam ziet hij ook het liefst vertrekken.

Wilders deelde de post vermoedelijk vanuit een synagoge waar een herdenkingsplechtigheid voor Israëlische slachtoffers plaatsvond. Hij deelde een foto van de demonstranten met de boodschap: ‘En Halsema mag mee’.

Deze uitspraken lokten scherpe reacties uit, waaronder van VNG-voorzitter en burgemeester van Utrecht, Sharon Dijksma. Zij eist dat het kabinet afstand neemt van Wilders’ uitspraken.

‘Ik vind het volstrekt onverantwoord dat Geert Wilders dit statement maakt ten koste van onze collega Femke Halsema en ten koste van ons als ambtsdragers die naar eer en geweten hun werk doen binnen de grenzen van de rechtsstaat’, schreef Dijksma op sociale media. ‘Dit is ondermijnend voor het gezag van burgemeesters en is volstrekt buiten proportie.’

De relatie tussen Halsema en de regerende coalitie was al gespannen vóór 7 oktober, toen VVD-leider Dilan Yesilgöz pro-Palestina-demonstranten bij voorbaat beschuldigde van antisemitisme. Ze betrok daarbij ook de NS-medewerkers. Halsema verdedigde het demonstratierecht en de rechtsstaat, wat voor Wilders reden was om haar vertrek te willen.

Lees ook: 

NS-personeel bekritiseert Yesilgöz om ‘antisemitisme-aantijging’

- Advertentie -