28 C
Amsterdam

Woede om cartoon Charlie Hebdo over aardbeving Turkije

Lees meer

Het Franse satirische tijdschrift Charlie Hebdo is in opspraak vanwege een gisteren gepubliceerde cartoon over de aardbeving in Turkije. In de prent zijn verwoeste gebouwen te zien, met in het Frans de tekst ‘Het is niet eens meer nodig om tanks te sturen’.

Er komen veel boze reacties, meldt Middle East EyeCharlie Hebdo spreekt op haar sociale media van ‘de cartoon van de dag’. De ramp in Turkije en Syrië, die twee dagen geleden plaatsvond, heeft inmiddels voor meer dan 8700 doden gezorgd en reddingsorganisaties doen er alles aan om slachtoffers van onder het puin te redden.

De cartoon is hard aangekomen op sociale media. BIJ1-partijvoorzitter Rebekka Timmer deelde de cartoon op haar sociale media en noemt die ‘walgelijk’. ‘Duizenden doden in Turkije en de schoften bij Charlie Hebdo kunnen hun vuiligheid niet voor zich houden.’ Midden-Oostenjournalist Kasper van Laarhoven van NRC vindt dat de cartoon ‘verschrikkelijk ver’ gaat. Ook internationaal is veel ophef ontstaan over de cartoon.

Mensen vinden Charlie Hebdo ‘ongevoelig’ en oordelen dat dit de grenzen van de satire overschrijdt.

Het is niet de eerste keer dat Charlie Hebdo slachtoffers van een aardbeving als doelwit kiest: in 2016 veroorzaakte een cartoon over de slachtoffers van de aardbeving in Italië ook voor veel boosheid.

- Advertentie -