19.3 C
Amsterdam

Woordvoerder Taliban spreekt in Duitse Diyanet-moskee

Lees meer

Een vertegenwoordiger van de Taliban sprak vorige week donderdag in een Turkse moskee in Duitsland. Vrijdag verspreidde de hoofdwoordvoerder van de Taliban foto’s van de bijeenkomst in Keulen op X.

Abdul Bari Omar, hoofd van de voedsel- en medicijnenagentschap van de Taliban, sprak in de Centrale Moskee in Keulen met in Duitsland woonachtige Afghanen en beantwoordde hun vragen. Hij vertelde de deelnemers aan de bijeenkomst dat Afghanistan nu veilig is, dat het land druk bezig is met wederopbouw en dat daarvoor geld nodig is, aldus Taliban-woordvoerder Zabihullah Mujahid op X.

Het Duitse ministerie van Buitenlandse Zaken leverde felle kritiek op de bijeenkomst. Abdul Bari Omar heeft geen visum gekregen, aldus het ministerie. ‘De reis was ons niet aangekondigd. Wij erkennen de Taliban niet. Zolang de Taliban in #Afghanistan op flagrante wijze de mensenrechten met voeten treden, vooral de rechten van vrouwen en meisjes, zal er geen sprake zijn van normalisatie onder het Taliban-regime.’

De Centrale Moskee in Keulen is aangesloten bij DITIB, de Duitse tak van het Turkse Directoraat voor Godsdienstzaken Diyanet. De Nederlandse tak van Diyanet is de Islamitische Stichting Nederland (ISN). Diyanet is nauw verweven met het regime van de Turkse president Recep Tayyip Erdogan.

- Advertentie -