13.1 C
Amsterdam

YouTube verwijdert extreemrechtse video’s

Lees meer

YouTube heeft zijn huisregels drastisch aangescherpt. Het platform zegt vanaf nu video’s te verwijderen die extreemrechtse standpunten uitdragen. Wie op YouTube ‘discriminatie, segregatie of uitsluiting op basis van ras, geslacht of seksualiteit’ bepleit, die zal worden berispt.

Ook filmpjes waarin de Holocaust en andere ‘goed gedocumenteerde en gewelddadige gebeurtenissen’ worden ontkend, kunnen rekenen op onmiddellijke verwijdering. Tevens wil YouTube YouTube-kanalen verwijderen die continue langs de grenzen van de regels opereren, ook als ze deze niet daadwerkelijk overschrijden. YouTube laat weten nu al duizenden accounts te verwijderen.

Het techbedrijf lijkt daarmee te luisteren naar de kritiek van afgelopen jaren: YouTube zou rechts-radicalisme niet alleen toestaan, maar zelfs aanmoedigen. Zo onthulden de Volkskrant en de Correspondent in februari nog dat de algoritmes van YouTube mensen automatisch naar rechts-radicale video’s leiden – zelfs wanneer je er niet naar op zoek bent.

Begin dit jaar liet Facebook al weten strenger op te zullen treden tegen extreemrechtse uitingen. White supremacywhite nationalism en white separatism zijn nu op Facebook en dochterbedrijf Instagram uitdrukkelijk verboden.

- Advertentie -