14.7 C
Amsterdam

Zaak over spionage voor Marokko van start

Lees meer

Gisteren startte de rechtszaak tegen de Marokkaanse Nederlander Ab el M., die ervan wordt verdacht staatsgeheimen te hebben gelekt aan de Marokkaanse overheid. Dit berichtte de NOS.

De 64-jarige verdachte werkte als analist voor de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV). Volgens veiligheidsdeskundigen kan deze rechtszaak gevolgen hebben voor de diplomatieke betrekkingen tussen Nederland en Marokko.

De verdachte had honderden documenten in huis van de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) en de Militaire Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (MIVD). Mogelijk wilde hij deze doorspelen aan de Marokkaanse veiligheidsdienst. Het Openbaar Ministerie vermoedt dat El M. al sinds 1995 contact had met deze autoriteit.

Over eventuele motieven van el M. is momenteel niets bekend. Hij heeft volgens zijn advocaat geheimhoudingsplicht. Wel staat vast dat een van de documenten die el M. in handen had een AIVD-analyse is over Marokkaanse inlichtingenactiviteiten in Nederland. Volgens terrorismedeskundige Beatrice de Graaf wil Marokko bepaalde personen in Nederland in de gaten houden, zoals dissidente mensenrechtenactivisten.

- Advertentie -