16.3 C
Amsterdam

Zaandam: gemeente clasht met bewoners over uitbreiding moskee

Lees meer

De Essalam-moskee in Zaandam wil uitbreiden, omdat de huidige ruimte niet zou voldoen. Veel buurtbewoners zijn mordicus tegen. De gemeenteraad gaat morgenavond met de buurtbewoners en met het moskeebestuur in gesprek.

Het college is akkoord gegaan met de uitbreiding, de gemeenteraad moet er nog over stemmen. Maar voordat er over gestemd wordt, wil de gemeenteraad morgen met een afvaardiging van de moskee en met de omwonenden in gesprek.

Gemeenteraadslid Peter Kranenburg van Democratisch Zaanstad is kritisch. ‘De plannen moeten wel passen in de wijk, die is hier nu niet klaar voor’, zegt hij tegen RTV Noord-Holland. ‘Het vrijdaggebed bijvoorbeeld heeft nu al veel impact op de buurt. We zien dat veel bezoekers van de moskee uit andere wijken komen en dat levert veel verkeer op.’

Buurtbewoner Marije Baten is ook tegen uitbreiding van de moskee en heeft 107 handtekeningen opgehaald. Ze voelt zich niet serieus genomen door de gemeente. De wethouder had eerder deze maand gezegd dat er onvoldoende draagvlak is voor de moskee, maar besloot toch door te gaan met de plannen. Volgens Baten heeft de gemeente ‘gewoon maling aan de burgers’.

In verschillende Facebookgroepen wordt er over de uitbreiding van de moskee gediscussieerd. Er verschijnen ook haatreacties. Een woordvoerder van de Essalam-moskee noemt de nare reacties vervelend, omdat die de polarisatie alleen maar aanjagen.

In maart kreeg de Essalam-moskee bezoek van leden van de extreemrechtse actiegroep Rechts Verzet, die spandoeken ophingen. Sindsdien wordt de moskee beveiligd. Eerder deze maand kreeg een andere moskee in Zaandam een steen door de ruit.

Morgenavond gaat de gemeenteraad met het moskeebestuur en met buurtbewoners in gesprek. Donderdag wordt het onderwerp in de raad behandeld, volgende week maandag valt de beslissing.

- Advertentie -