14 C
Amsterdam

Zakwan Alhalabi mag zijn zusje met down naar Nederland halen

Lees meer

De Syrische Zulfa Alhalabi (18) heeft een visum gekregen om naar Nederland te komen. De jonge vrouw, met downsyndroom, verloor in Turkije door de aardbeving haar moeder, twee broers en haar huis. Haar broer Zakwan spande zich al weken in om haar Nederland te halen.

Dat is nu gelukt, schrijft het Algemeen Dagblad, met daarbij een foto van Zakwan en Zulfa, die op weg zijn naar Nederland. De familie Alhalabi vluchtte uit Syrië. Zakwan kwam met zijn vrouw en vader in 2015 in Nederland terecht, maar de rest van de familie strandde in Turkije.

Na de aardbeving reisde Zakwan Alhalabi naar Turkije om zijn familie te zoeken. Uiteindelijk vond hij alleen zijn zus Zulfa in leven terug. De Kanttekening schreef dinsdag over zijn inspanningen om voor haar een visum te krijgen. Daarbij stuitte hij naar eigen zeggen op een taaie bureaucratische muur.

Het visum voor Zulfa is tijdelijk. Daarna kan Zakwan Alhalabi bij immigratiedienst IND een procedure starten voor gezinshereniging. ‘We hebben allebei behoefte aan rust’, vertelt Zakwan in het AD. ‘Er is veel gebeurd. Ik weet niet of ik nu blij of verdrietig moet zijn. Mijn familieleden zijn dood, maar ik heb er Nederlandse familie bij gekregen, omdat zoveel mensen hun hulp hebben aangeboden.’

- Advertentie -