14.4 C
Amsterdam

Zeker 100 organisaties geven medewerkers vrij op Keti Koti

Lees meer

Zeker honderd organisaties geven hun medewerkers morgen vrij. Op 1 juli is Keti Koti, dat staat voor het herdenken van de slavernij en het vieren van de afschaffing daarvan.

The Black Archives, NPO-radiostation FunX en stichting Nederland Wordt Beter van Jerry Afriyie voeren actie om van 1 juli een vrije dag te maken: ‘Ik neem 1 juli vrij, totdat we allemaal vrij zijn’.

Ruim honderd organisaties, waaronder GreenPeace, kledingzaak Liël, modemerk Patta het online medium Vice en een coffeeshop uit Heereveen, hebben besloten hun werknemers op 1 juli vrij te geven. Dat staat te lezen op de website van de NGO De Goede Zaak, die zich ook bij de actie heeft aangesloten. Vorig jaar deed nog slecht een handjevol organisaties mee.

Het koloniale verleden werkt door in institutioneel racisme, aldus de initiatiefnemers die van 1 juli een vrije dag willen maken. Ook daarom zou volgens hen een jaarlijkse officiële Keti Koti-dag een goed idee zijn.

Vorig jaar werden al 62.000 handtekeningen onder een petitie met deze strekking overhandigd aan de Tweede Kamer. Maar de petitie is daar nog niet aan bod gekomen.

- Advertentie -