6.3 C
Amsterdam

Zeperd Van Engelshoven: Kamer zwakt diversiteitsagenda hoger onderwijs af

Lees meer

Onderwijsminister Ingrid van Engelshoven (D66) heeft een gevoelige nederlaag geleden in de Tweede Kamer, bleek gisteren tijdens de stemmingen. Haar plannen om universiteiten diverser te maken zijn sterk afgezwakt. Zo mogen er geen nieuwe diversity officers meer bijkomen.

Pressiegroepen als de Vereniging van Universiteiten en het Landelijk Netwerk Vrouwelijke Hoogleraren lanceerden samen met de minister de nieuwe diversiteitsagenda. Ze pleiten onder meer voor positieve discriminatie van vrouwen en leden van etnische minderheden bij het toekennen van NWO-subsidies en het opzetten van een nationaal kenniscentrum.

De minister werd vorige week naar de Kamer geroepen om zich te verantwoorden. ‘Onder het mom van diversiteit moeten lijstjes worden bijgehouden van de afkomst van mensen’, zei Dennis Wiersma (VVD) toen. Studenten en docenten moeten we volgens hem beoordelen op wat ze kunnen, niet op waar ze vandaan komen.

‘Was het maar zo dat mensen beoordeeld worden op wat ze kunnen’, was het antwoord van Van Engelshoven. ‘Als dat zo was, dan zagen onze universiteiten en wetenschappelijke instellingen er heel wat diverser uit.’

De SGP stelde in het debat dat de D66-minister dat zich schuldig maakt aan activisme, maar zelf ziet zij dat allerminst als een zonde. ‘Ik vind enig activisme nodig om ervoor te zorgen dat Nederland in dit opzicht een progressief land blijft.’

De minister heeft de rechtse partijen niet kunnen overtuigen, zo bleek gisteren bij de stemming over de diversiteitsagenda. Er komen geen diversity officers die erop moeten toezien dat onderwijs en wetenschap voldoende vrouwen, homo’s, transgenders en minderheden kent. Vrouwen en nieuwe Nederlanders krijgen geen voorrang bij subsidies.

- Advertentie -