11.3 C
Amsterdam

700 dakloze asielzoekers overleven in leegstaand gebouw Brussel

Lees meer

Nu de asielzoekerscentra in België vol zitten, zoeken ongeveer zevenhonderd asielzoekers bescherming tegen kou en regen in een leegstaand pand in Brussel. Ze komen uit onder andere Afghanistan, Algerije, Burundi, Eritrea, Marokko en Somalië.

De omstandigheden in het zeven verdiepingen tellende pand aan de Paleisstraat zijn schrijnend, schrijft Middle East Monitor. Volgens de 27-jarige Afghaanse asielzoeker Irfanullah Raheemi hebben de bewoners geen dekens, geen gezondheidszorg en geen goed water. Hij hoopt dat de Belgische regering de asielprocedure sneller laat verlopen, ‘zodat de mensen, de vluchtelingen zo snel mogelijk worden gedocumenteerd en ook kans hebben op werk’.

Een van de asielzoekers, de 41-jarige Hitimana Jean de Dieu, is priester. Hij beklaagt zich over het Belgische opvangbeleid. ‘We hebben internationale bescherming nodig. Ik weet niet of ze ons vandaag of morgen een eigen centrum geven. Het ligt in de handen van de regering.’

Asielzoekers uit Afrika en het Midden-Oosten voelen zich gediscrimineerd ten opzichte van asielzoekers uit Oekraïne, die van België versneld verblijfs- en werkvergunningen hebben gekregen.

- Advertentie -