14.3 C
Amsterdam

Zihni Özdil geen GroenLinks-lid meer, mede vanwege kwestie-Kauthar

Lees meer

Publicist Zihni Özdil heeft zijn lidmaatschap van GroenLinks opgezegd. Dit komt onder meer door hoe de partij omgaat met de kwestie rond GroenLinks-kandidaat Kauthar Bouchallikht. Dit kondigde de oud-parlementariër vanochtend aan op Twitter.

‘Mijn grootste wens op links was ideologische consistentie’, aldus Özdil. ‘Van schuldenstelsels tot het moslimbroederschap: een politieke partij die niet waakzaam is voor dat soort zaken, en er ook nog oneerlijk over communiceert, is niet progressief maar regressief. Dat mag, maar ik hoor daar niet thuis’.

Met ‘regressief’ doelt Özdil op het idee dat een deel van ‘links’ het tegenovergestelde van progressief is, namelijk door de politieke islam als bondsgenoot te zien en kritiek op islamisme te veroordelen als ‘islamofobie’.

Kauthar Bouchallikht is volgens Özdil en andere tegenstanders een representante van de politieke islam. De kandidaat-parlementariër was tot 1 december vicevoorzitter van de islamitische studentenorganisatie FEMYSO. Die zou gelieerd zou zijn aan de Moslimbroederschap, een wereldwijde islamistische organisatie.

Özdil verwijst in zijn tweets ook naar een column van journalist Chris Aalberts in het Noordhollands Dagblad van afgelopen weekend. ‘Waarom is een bewezen progressief Kamerlid als Nevin Özütuk, die ongeveer alle Gay Prides in Turkije afliep, niet meer verkiesbaar en Bouchallikht wel?’, vraagt Aalberts zich daarin af. Bouchallikht staat negende op de lijst, Nevin Özütuk zeventiende.

Özdil was Kamerlid van GroenLinks van 2017 tot 2019 en was woordvoerder op het gebied van onder meer onderwijs. In juni 2019 verliet hij het parlement na een vertrouwensbreuk tussen hem en de rest van de fractie, volgens Jesse Klaver ontstaan vanwege een te solistisch optreden van Özdil. Hij herpakte daarna zijn werkzaamheden als columnist voor NRC Handelsblad en Vrij Nederland.

- Advertentie -