15.5 C
Amsterdam

‘Zo’n 40.000 Syriërs kunnen gaan vechten voor Rusland in Oekraïne’

Lees meer

Rusland heeft een lijst opgesteld van 40.000 Syriërs die in Oekraïne kunnen gaan vechten. Dat beweert het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten, een NGO die toezicht houdt op de oorlog in Syrië en over een netwerk van bronnen in Syrië beschikt.

‘Tot nu toe hebben meer dan 40.000 Syriërs zich geregistreerd om samen met Rusland in Oekraïne te vechten.’ Russische officieren in Syrië zouden tot nu toe 22.000 vrijwilligers hebben goedgekeurd. Dat is fors meer dan het aantal van 16.000 Syrische strijders dat Rusland eind vorige week zei in te zullen zetten.

Deze Syriërs zijn militairen van het reguliere Syrische leger, maar ook leden van pro-regeringsmilities die ervaring met straatoorlog en Russische training hebben gevolgd.

In Syrië verdienen soldaten tussen de 15 en 35 dollar per maand, maar van de Russen krijgen ze een salaris van 1.100 dollar. Gewonde soldaten krijgen 7.700 dollar aan schadevergoeding, families van gesneuvelde Syrische strijders ruim het dubbele.

Het Observatorium zei gisteren dat het nog geen bevestigde berichten had over Syrische rekruten die naar Oekraïne zijn vertrokken.

Rusland steunt al vanaf het uitbreken van de Arabische revolutie in Syrië (2011) onafgebroken het Assad-regime. Vanaf 2015 is Rusland direct militair betrokken via luchtoperaties, waarbij het vuile werk op de grond werd gedaan door Syrische en Iraanse milities.

- Advertentie -