14.2 C
Amsterdam

Zorgen over mogelijke escalatie na afsluiting Bosporus door Turkije

Lees meer

Nu Turkije besloten heeft om de Bosporus en de Dardanellen af te sluiten voor Russische oorlogsschepen, vrezen sommige analisten voor een mogelijke escalatie van de Russisch-Oekraïense oorlog.

Turkije beroept zich op het verdrag van Montreux uit 1936. Volgens dit verdrag heeft Turkije het recht om de doorgang van oorlogsschepen door de zeestraten te beperken in oorlogstijd, of als er dreiging is van oorlog.

Een bron vertelde eergisteren aan het internationale persbureau Reuters dat minstens vier Russische schepen wachten voor de Bosporus. Twee daarvan, een fregat en een torpedobootjager, verzochten Turkije formeel om de doorsteek te mogen maken. Dit, zodat ze aan kunnen komen in de Zwarte Zee, die grenst aan de Krim en het zuiden van het Oekraïense vasteland.

Het afsluiten van de Bosporus en de Dardanellen door Turkije, een NAVO-lid, kan volgens sommige experts Turkije, en daarmee ook het hele NAVO-bondgenootschap, in conflict brengen met Rusland.

‘Met het afsluiten van de Bosporus heeft de NAVO zich bij monde van Turkije toch wel stiekem in deze oorlog gemengd’, zegt BNR-journalist Geert Jan Hahn.

Ook Rob de Wijk maakt zich zorgen. ‘Als Turkije de Bosporus afsluit, is een NAVO-land betrokken bij de strijd. Denk niet dat veel mensen zich dat realiseren’, twittert de Leidse hoogleraar Internationale Betrekkingen.

‘Mogelijk zullen de Russen proberen Turkije te intimideren door opnieuw schepen door de straat te sturen’, zegt Emre Acikgönül, een Turkse expert in maritiem recht, in de Volkskrant. ‘Ze hebben dat eerder gedaan, om Turkije uit te dagen.’

- Advertentie -