17.1 C
Amsterdam

Zorgen over opkomst hindoe-nationalisme in VK

Lees meer

De rellen in het Britse Leicester tussen moslims en hindoes kwamen voor velen als een schok. Het Indiase hindoe-nationalisme heeft ook het Verenigd Koninkrijk bereikt. Dit meldt de website Middle East Eye

In Leicester zijn al enkele weken grote spanningen tussen moslims en hindoes. Op 28 augustus kwamen de spanningen tot een uitbarsting, nadat India Pakistan had verslagen in een cricketwedstrijd. Een menigte die ‘Dood aan Pakistan’ scandeerde liep door de straten Leicester, en viel een Sikh aan en een politieagent.

Enkele dagen later zouden volgens social media verschillende mannen een hindoe-wijk in Leicester binnen hebben bestormd en eigendommen vernield. Op zaterdag 17 september marcheerden ongeveer 200 hindoes door een moslimwijk, waar ze ‘Jai Shri Ram’ scandeerden, ‘Gegroet Heer Ram’, een hindu religieuze groet die door de hindoe-nationalisten als een strijdkreet wordt gebruikt. De menigte viel ook islamitische omstanders aan. Moslimmannen confronteerden de hindoe-menigte, waarop de politie beide groepen uit elkaar hield. Afgelopen weekend werd een hindoetempel in Leicester gevandaliseerd en werd een hindoe vlag verbrand door fanatiekelingen. Gisteren protesteerden ongeveer 200 gemaskerde mannen voor een hindoetempel in Smethwick en riepen ‘Allah Hu Akbar.’

Volgens columnist Peter Oborne, die samen met geschiedenisstudent Imran Mulla een opiniestuk voor Middle East Eye schreef, suggereren veel media ten onrechte dat beide partijen evenveel schuld hebben. Maar je kunt de rellen in Leicester niet los van de opkomst van het hindoe-nationalisme in het VK zien, stellen ze.  Dit is ook de mening van Ook Faisal Hanif, media-analist bij het Center for Media Monitoring. Volgens hem versluieren termen als ‘rellen’ en ‘gemeenschapsgeweld’ wat er werkelijk in Leicester aan de hand is. Britse media trekken geen partij, terwijl moslims de echte slachtoffers zijn.

Volgens Oborne en Mulla sluit de regerende Britse Conservatieve Partij de ogen voor het hindoe-nationalistische gevaar. De reden is politiek opportunisme. ‘In de afgelopen jaren is de Conservatieve Partij een onuitgesproken electorale alliantie aangegaan met de regerende BJP van India.’ De Bharatiya Janata-partij is de hindoe-nationalistische partij van de Indiase premier Narendra Modi, die sinds 2014 aan de macht is.

 

- Advertentie -