15.8 C
Amsterdam

Zorgprofessionals: personeelstekort niet fixen met migranten van buiten EU

Lees meer

NU’91, de beroepsorganisatie voor verzorgenden en verpleegkundigen, wil niet dat Nederland arbeidsmigranten van buiten de Europese Unie aantrekt om personeelstekorten in de zorg op te lossen.

Een nieuw advies van de Adviescommissie voor Vreemdelingenzaken om dit wél te doen staat haaks op wat NU’91 wil, aldus voorzitter Stella Salden (foto).

De ACVZ wil geen betere arbeidsvoorwaarden voor zorgmedewerkers, maar goedkope arbeidskrachten buiten de EU aantrekken. Salden is het daar niet mee eens, zegt ze tegen RTV Utrecht.

‘Dit kabinet kiest er bewust voor om de salarisachterstanden niet weg te werken. Uit verschillende rapporten blijkt dat een passend salaris, het verminderen van de regeldruk en administratie, betere doorgroeimogelijkheden en meer zeggenschap bijdragen aan behoud van zorgprofessionals. (…) Door uit andere landen te werven, ga je voorbij aan het daadwerkelijke probleem.’

Ook vindt Salden de plannen van ACVZ niet solidair tegenover andere landen. Er is een wereldwijd tekort aan zorgmedewerkers. Je kunt het dan niet maken om mensen uit andere landen naar Nederland te halen, vindt Salden, zodat de problemen in die landen nog groter worden.

Het advies van de ACVZ staat ook haaks op de visie van het kabinet, dat alle andere opties de voorkeur geeft boven de inzet van arbeidsmigranten van buiten de EU, en vrijwel de geheel de Tweede Kamer. Alleen D66 en DENK stemden in juli voor het meewerken aan een plan van de Europese Commissie om arbeidsmigranten uit Marokko, Tunesië en Egypte te halen.

- Advertentie -