19.1 C
Amsterdam

Zuid-Afrika: partij van Mandela onder vuur om banden met ‘zusterpartij’ AKP

Lees meer

Honderden Zuid-Afrikanen demonstreerden gisteren voor de Turkse ambassade in Pretoria. Ze zijn tegen het Turkije-beleid van regeringspartij ANC.

Een woordvoerder van de demonstranten verklaart aan het Zuid-Afrikaanse medium Independent Online (IOL) solidair te zijn met het Turkse volk, ‘dat onderworpen wordt aan onmenselijke en barbaarse wreedheden, gepleegd door de regering van president Erdogan.’

Onder de demonstranten waren leden van vakbonden, de communistische Partij SACP, maar ook leden van het ANC zelf.

Aanleiding voor de protesten is de toenadering tussen de ANC en Erdogans AKP. Het ANC ondertekende in augustus tijdens een bezoek aan Turkije een ‘memorandum van wederzijds begrip’ met de AKP. De partijen zullen samenwerken op het gebied van onderwijs, handel en andere thema’s en zijn nu ‘zusterpartijen’. Vorige week bezocht een grote AKP-het ANC-hoofdkwartier in Pretoria.

De Zuid-Afrikaanse ambtenarenvakbond NEHAWU veroordeelde een week geleden al het beleid van het ANC. De AKP van Erdogan is volgens de vakbond compleet het tegenovergestelde van de uitgangspunten van Nelson Mandela, die in de jaren negentig de eerste ANC-president werd.

Mandela maakte een einde aan de apartheid en weigerde een Turkse vredesprijs vanwege mensenrechtenschendingen tegen de Koerden. De NEHAWU zegt ook nu weer solidair te zijn met de Koerden, die in Turkije worden gediscrimineerd en in Syrië worden gedood door de Turkse staat.

- Advertentie -