14.5 C
Amsterdam

Zuid-Amerikaanse voetbalbond gaat racisme harder bestraffen

Lees meer

De Zuid-Amerikaanse voetbalfederatie CONMEBOL kondigde gisteren aan racisme in het voetbal harder aan te pakken. Deze aankondiging volgde op een golf van racistische voorvallen in haar competities.

Met onmiddellijke ingang wordt elke speler of official die zich schuldig maakt aan discriminatie voor minimaal vijf wedstrijden of twee maanden geschorst.

Ook krijgt elke voetbalclub waarvan de fans zich schuldig maken aan discriminerend gedrag een boete van minimaal honderdduizend dollar opgelegd. Die boete is drie keer zo hoog als de vorige minimumboete.

Onder discriminerend gedrag wordt verstaan: discriminatie op basis van huidskleur, ras, seksuele geaardheid, geslacht, etniciteit, taal of geloofsovertuiging, aldus de CONMEBOL.

Het besluit werd genomen in reactie op verschillende racistische voorvallen vorige maand. Bij een incident werden Braziliaanse spelers racistisch bejegend door een Argentijnse voetbalfan, die apengebaren maakte.

Onder de CONMEBOL vallen het Zuid-Amerikaanse kampioenschap voor landenteams, evenals de Zuid-Amerikaanse equivalenten van de Champions en Europa League.

- Advertentie -