23.1 C
Amsterdam

Zuid-Koreaanse extreemrechtse christenen voeren campagne tegen nieuwe moskee

Lees meer

Rond de bouw van een nieuwe moskee in de stad Daegu in Zuid-Korea is veel verzet ontstaan. Vooral conservatieve christenen voeren een door islamofobie ingegeven campagne tegen de nieuwbouw.

Racistische Zuid-Koreanen organiseren barbecuefeestjes met varkensvlees voor de bouwplaats en leggen er varkenskoppen neer. Omwonenden klagen over stank en lawaai.  Volgens Yi Sohoon, hoogleraar sociologie aan de Kyungpook National University in Daegu, zijn de klachten slechts een excuus om de bouw van de moskee stop te zetten, vertelt ze aan de Arabische nieuwszender Al Jazeera. ‘Ik denk dat het onmogelijk is om zogenaamde oprechte zorgen te scheiden van klachten die worden ingegeven door gevoelens van xenofobie en islamofobie.’

Al Jazeera noemt evangelicals, een conservatieve en soms fundamentalistische christelijke stroming, als voornaamste bron van verzet. Er zijn in totaal tien miljoen christenen in Zuid-Korea: ongeveer 20 procent van de bevolking is protestant, en zij zijn grotendeels evangelisch; 10 procent is katholiek. Moslims vormen een piepkleine minderheid van 40.000 mensen, minder dan 0,1 procent van de bevolking.

Evangelicals hebben volgens de Arabische nieuwszender veel invloed in de samenleving en zij sympathiseren met extreemrechtse politiek. Een actiegroep die zich specifiek richt tegen de bouw van de moskee in Daegu is gevestigd op hetzelfde adres als een evangelische kerk in de stad.

Islamdeskundige Farrah Sheikh, werkzaam aan de Keimyung-universiteit, zegt dat haat tegen de islam wordt gevoed door ‘het goed georganiseerde en goed gefinancierde christelijk extreemrechts’. Fundamentalistische christenen zouden bang zijn voor een ‘islamitische invasie’ en zich daarom verzetten tegen de bouw van nieuwe moskeeën, eigen gebedsruimtes voor moslims, halal voedsel en de acceptatie van moslimvluchtelingen. Volgens recente studies voert ‘christelijk rechts’ in Zuid-Korea een cultuuroorlog tegen lhbtqia+-rechten en de islam. Dat is ook de reden dat Zuid-Korea al meer dan tien jaar geen antidiscriminatiewet heeft kunnen aannemen. Een demonstrant combineerde zijn afkeer van lhbtqia+ en de islam, door met een bord te protesteren tegen ‘queerislam-terrorisme’.

Morgen is er een groot protest tegen de moskee gepland, georganiseerd door de in Seoul gevestigde National Sovereign Action en andere extreemrechtse christelijke groeperingen. Ze zeggen zich te verzetten tegen ‘cultureel imperialisme’ van de islam.

- Advertentie -