19.2 C
Amsterdam

Zwart meisje overgeslagen bij medaille-uitreiking, Ierse turnbond biedt excuses aan

Lees meer

Een recent opgedoken filmpje van een turntoernooi uit 2022 leidt tot veel commotie in Ierland. Te zien is een zwart meisje, dat net als de andere, witte turnstertjes wacht op een medaille, wordt overgeslagen bij de medaille-uitreiking. De Ierse turnbond heeft excuses aangeboden.

‘Namens het bestuur en de medewerkers van de Ierse turnbond willen we onze ongeremde excuses maken aan de turnster en haar familie voor de onrust die is veroorzaakt bij het incident in maart 2022’, aldus de Ierse turnbond in een verklaring. De bond is verder ‘diep teleurgesteld’, wil meer doen zodat ‘er nooit meer zoiets kan gebeuren’ en ‘veroordeelt alle vormen van racisme’, schrijft BBC Sport.

Volgens critici komen de excuses een jaar te laat. De ouders van het zwarte meisje zouden vorig jaar al een klacht hebben ingediend vanwege vermeend racistisch gedrag, meldt BBC. Hierop is een ‘onafhankelijke bemiddelingsronde’ geweest. Pas afgelopen augustus zijn ‘beide partijen tot een vergelijk’ gekomen.

Het overslaan van het meisje zou volgens het onderzoek van de Ierse turnbond per ongeluk’ zijn gebeurd. Het meisje heeft na de ceremonie alsnog haar medaille ontvangen.

- Advertentie -