18.9 C
Amsterdam

Zwarte Pieten ook geband in Alphen, Zaanstad, Weesp en Eindhoven

Lees meer

Steeds meer gemeenten willen af van Zwarte Piet. Afgelopen maand deden onder meer Rotterdam,  NijmegenUtrecht, Amersfoort en Haarlem Zwarte Piet in de ban. Nu volgen ook Alphen aan de Rijn, Zaanstad, Weesp en Eindhoven.

In Alphen aan de Rijn wordt een deel van de Zwarte Pieten vervangen door roetveegpieten. ‘Wij merken dat óók binnen Alphen de meningen over piet aan het verschuiven zijn’, stelt VakantieSpel, de organisatie achter de intocht. VakantieSpel sluit niet uit dat alle Zwarte Pieten op termijn uit Alphen wegblijven.

In Zaanstad wil een meerderheid van de gemeenteraad van Zaanstad dat het gemeentebestuur niet meer aanwezig zal zijn bij Sinterklaasintochten met Zwarte Pieten. Ook vraagt de raad het bestuur om ‘een constructieve dialoog aan te gaan met organisaties die nog steeds gebruikmaken van Zwarte Piet; en organisaties te stimuleren om definitief afscheid te nemen van Zwarte Piet.

In de gemeenteraad van Weesp was de meerderheid al langer voor het afschaffen van Zwarte Piet, maar moest de lokale Sinterklaasvereniging nog overtuigd worden. Dat laatste is nu ook gebeurd. Het Sinterklaascomité zegt dat er een ‘consultatie is geweest met diverse groepen uit Weesp en daaruit duidelijk naar voren kwam dat de doelgroep wel roetveegpieten wilde’.

Het Eindhovense gemeentebestuur heeft volhard in een eerder genomen besluit om Zwarte Piet te weren. De gemeenteraad nam een motie om Zwarte Piet tóch te behouden weliswaar aan, maar het bestuur heeft besloten deze motie naast zich neer te leggen. Burgemeester John Jorritsma stelt naar aanleiding van deze motie opnieuw te hebben nagedacht, maar dat dit niet tot nieuwe inzichten heeft geleid.

- Advertentie -