20.5 C
Amsterdam

Zwarte Uber-chauffeurs: ‘Racistisch algoritme maakt ons werkloos’

Lees meer

Sommige zwarte Uber-chauffeurs zeggen dat hen het werken onmogelijk wordt gemaakt vanwege ‘racistische’ gezichtsherkenningssoftware van Microsoft. Dit meldt het Amerikaanse magazine TIME.

Tientallen van hen protesteerden vorige week voor het Londense kantoor van Uber met protestborden: ‘Schrap racistische algoritmes’. Abiodun Ogunyemi is één van de vele zwarte Uber-chauffeurs die zegt te worden geconfronteerd met ‘racistische algoritmes’.

Londenaar Ogunyemi werkt sinds februari 2020 als bezorger voor Uber Eats. Maar sinds maart van dit jaar krijgt hij niet meer toegang tot zijn account. Hij voegde toen namelijk een foto van zichzelf toe bij de Uber-app om zijn identiteit te bevestigen, maar de software herkende hem niet.

‘Onjuist gebruik van de Uber-applicatie’ stond op zijn beeldscherm. De toegang tot zijn account werd geblokkeerd, met alle gevolgen van dien.

‘Elke dag dat ik niet kan werken heeft een negatieve impact op mijn familie’, vertelt hij aan TIME. ‘Mijn kinderen moeten naar school, ik moet ze zakgeld geven. Ik moet betalen voor hun buspas.’ Hij is ten einde raad. Maar de Britse vakbond volgt zijn zaak op de voet.

Uber gebruikt de Microsoft Face API-software om de identiteit van haar chauffeurs te verifiëren, door geregeld nieuwe foto’s op te vragen. Volgens de vakbond kan die software maar zeer moeilijk mensen met een donkere huid herkennen.

Bij een onderzoek bij een vergelijkbare applicatie van Microsoft uit 2018 kwam naar voren dat zwarte mensen structureel minder worden herkend. Dit, terwijl negen van de tien privéchauffeurs in Londen zichzelf identificeert als zwart of Aziatisch.

In een reactie zegt Uber dat de gezichtsverificatiesoftware zo ontworpen is ‘om de veiligheid van iedereen die de Uber app gebruikt te waarborgen, en dat de correcte chauffeur achter de stuur zit’. Hoewel er gevallen bekend zijn van identiteitsfraude bij chauffeurs, vallen er dus ook vele onschuldige slachtoffers zoals Ogunyemi.

- Advertentie -