0.9 C
Amsterdam

Zwarte vluchtelingen uit Oekraïne klagen over racisme voor Poolse grens

Lees meer

Dit weekend verschenen berichten van zwarte mensen die voor de grens met Polen worden tegengehouden. Dit, terwijl Polen zegt een ruimhartig opvangbeleid te voeren ten opzichte van vluchtelingen uit Oekraïne.

Zo ging op Twitter een video viral, met daarop een groep zwarte studenten uit Oekraïne die wordt tegengehouden door Poolse grenswachters. Witte vluchtelingen uit Oekraïne zouden volgens de maker van de video kunnen doorlopen, terwijl de zwarte studenten worden geïntimideerd. ‘Sommige mensen slapen hier al twee dagen in de kou, anderen zijn teruggekeerd naar Lviv’, schreef de maker van de video.

Volgens de Vlaamse krant de Morgen gaat het hier niet om een incident. De BBC vertelde het verhaal van een zwarte studente, die zeven uur lang werd tegengehouden door militairen omdat witte Oekraïners eerst de grens over mochten steken.

Ondertussen ontkent de Poolse regering dat er sprake is van racisme bij de grenscontroles. ‘Vluchtelingen van de oorlog uit Oekraïne mogen de grens oversteken, ongeacht hun nationaliteit.’ Volgens de Morgen mag dit misschien dan wel het officiële beleid zijn, maar sluit dit niet uit dat er in de praktijk racisme plaatsvindt.

Ook zouden Oekraïense burgers zwarte mensen ervan weerhouden de grens over te steken, zo vertelt de zwarte student Samuel George aan de Arabische nieuwszender al Jazeera. George reed van Kiev naar de Poolse grens. Vlakbij de Poolse grens kreeg hij een klein ongeluk met een voertuig waarin Oekraïners zaten. Zij pakten zijn geld af en hielden hem tegen om verder te rijden.

‘Het zijn geen ambtenaren, politie of militairen. Het zijn normale burgers die ons, Afrikanen, ervan weerhielden om naar de grens te rijden. Ze lieten Oekraïners door, maar ons niet.’ George moet nu in de vrieskou proberen lopend de grens over te gaan.

Via de hashtag #AfricansinUkraine roepen social mediagebruikers op tot een menswaardige behandeling van zwarte vluchtelingen uit Oekraïne. Ook BIJ1, de partij van Sylvana Simons, is verontwaardigd.

‘Er komen vreselijke beelden voorbij waarop te zien is hoe zwarte mensen worden tegengehouden, terwijl ze vluchten voor het geweld in Oekraïne’, schrijft BIJ1 op Twitter. ‘Helaas worden gemarginaliseerde groepen altijd het hardst geraakt door oorlog. Ook nu worden zij geconfronteerd met onderdrukking.’ Volgens BIJ1 ‘zijn het mensen van kleur, de arbeidersklasse, vrouwen en de LHBTIQA+-gemeenschap die altijd de hoogste prijs betalen’.

- Advertentie -