14.7 C
Amsterdam

Zweden gaat gebukt onder bendegeweld

Lees meer

Zweden gaat gebukt onder het geweld van criminele bendes. Er werden dit jaar tot nu toe 50 mensen vermoord en er waren meer dan 140 bomexplosies. Vorig jaar werden 60 mensen vermoord, een record. Zo meldt de Engelse staatszender BBC.

In augustus werd het lichaam van een 13-jarige jongen gevonden in de voorstad Bro, op een half uur rijden van Stockholm. Al sinds het begin van dit jaar zijn er meerdere schietpartijen en bomaanslagen geweest in huizen en appartementsgebouwen.

‘Het is verschrikkelijk’, zegt de 42-jarige Anna Petterson, moeder van drie kinderen, over het geweld in de Zweedse samenleving. ‘We hebben het er continu over en we zijn er bang voor’, voegt ze daaraan toe.

Zweden is al een aantal jaar de ‘Europese hotspot’ voor bendegerelateerd geweld. Eerst gebeurde dat voornamelijk in armoedige, kwetsbare migrantenbuurten van de grote steden. Nu worden ook familieleden, bekenden en bedrijven die in contact staan met criminele bendes in de welvarende voorsteden tot doelwit gemaakt.

De politie denkt dat veel criminele groepen worden aangestuurd door maffiabazen in Turkije en Servië.

‘Wat begon als een wapengeweld tussen jonge gangsters die hun territorium verdedigden, is veranderd in een vicieuze cirkel van nog meer geweld en wapenhandel’, vertelt de onderzoeker Nils Duquet aan BBC.  ‘De jongelingen zijn volwassen geworden en het gaat niet meer alleen om straatcriminaliteit, maar ze zijn verbonden aan georganiseerde criminelen.’

- Advertentie -