13.3 C
Amsterdam

Zweden heft wapenembargo tegen Turkije op

Lees meer

Turkije heeft een nieuwe concessie van Zweden binnen gehengeld: het Zweedse wapenembargo tegen het land gaat definitief van tafel.

Zweden, dat vanwege de Russische dreiging graag bij de NAVO wil, hangt nog altijd een Turks veto boven het hoofd.

Deze zomer leken de landen eruit te komen en bereikten de Turkse president Erdogan en zijn Zweedse en Finse collega’s een akkoord. Maar dat akkoord bleek zo vaag en multi-interpretabel, dat de heisa tussen deze landen al snel opnieuw begon.

Het Turkse parlement moet de NAVO-aanvraag van Zweden en Finland nog ratificeren. Dat zegt het alleen te doen als Zweden zich conformeert aan een lang Turks wensenlijstje, waaronder de uitlevering van Koerdische ‘terroristen’.

Zaterdag herhaalde de Turkse president Erdogan de dreiging van een veto: ‘Zolang alle beloftes aan ons land niet gehouden worden, zullen wij ons principiële standpunt behouden.’

In 2019 stopte de Zweedse wapenexport toen Turkije Syrië binnenviel om Koerdische militanten te bestrijden. Dat embargo wordt nu dus weer teruggedraaid.

En daar blijft het niet bij: deze week komen afgevaardigden van Zweden naar Ankara om te praten over de uitlevering van Koerdische terreurverdachten.

- Advertentie -