19.2 C
Amsterdam

Zweden houdt geplande Koranverbranding tegen

Lees meer

De Zweedse autoriteiten besloten gisteren om een geplande Koranverbranding te verbieden.

Extreemrechtse activisten wilden vandaag een Koran verbranden, uit protest tegen een eventuele toetreding van Zweden tot de NAVO. Toen de Zweedse extreemrechtse politicus Rasmus Paludan vorige maand een Koran verbrandde buiten de Turkse ambassade in Stockholm leidde dat tot woedende reacties in de islamitische wereld, van Turkije maar ook van andere landen.

Het lijkt erop dat Zweden zich nu wel iets aantrekt van deze islamitische gevoeligheden. Dat is ook noodzakelijk voor een eventuele Zweedse toetreding tot de NAVO, want Turkije heeft als NAVO-lid het vetorecht en kan hier dus een stokje voor steken. De Zweedse premier Ulf Kristersson zei dinsdag dat hij klaar is om de gesprekken met Turkije over de kwestie weer te hervatten.

Het is niet de eerste keer dat moslims zich boos maken over blasfemie. Vorig jaar vonden er in Zweden hevige rellen plaats, toen moslims protesteerden tegen een voorgenomen koranverbranding door Paludan. Eind 2020 werd de Franse leraar Samuel Paty onthoofd, omdat hij in zijn lessen burgerschapskunde de controversiële Mohammed-cartoons van Charlie Hebdo had laten zien. De Turkse president Recep Tayyip Erdogan was woedend op Frankrijk en beschuldigde het land van islamofobie, omdat de Franse president Emmanuel Macron de vrijheid van meningsuiting verdedigde.

- Advertentie -