19.1 C
Amsterdam

Zweden: radicaal-rechtse Zweden Democraten grootste in de peilingen

Lees meer

Volgens peilingbureau Demoskop worden de Zweden Democraten de grootste politieke partij als er nu verkiezingen zouden worden gehouden. Politiek analisten maken zich zorgen, want het gaat hier om een radicaal rechtse anti-migratiepartij.

De Zweden Democraten krijgen nu de steun van een kwart van de kiezers, blijkt uit de peiling die door de Zweedse krant Aftonbladet is gepubliceerd. De sociaaldemocraten, de grootste partij in de Zweede coalitieregering, zijn met 22,2 procent de tweede partij van het land in deze peiling.

‘Ik ben niet verbaasd’, zegt partijleider Jimmie Akesson van de Zweden Democraten tegen Aftonbladet. ‘Ik heb lange tijd betoogd dat we vroeg of laat de grootste partij zullen worden.’

De in 1988 opgerichte partij is begonnen als een extreemrechtse politieke groepering, met wortels in het Zweedse fascisme. Aanvankelijk stonden de Zweden Democraten een witte etnostaat voor. Na 1995 werd de partij gematigder en nam zij afstand van fascisme en nazisme.

In 2010 slaagde de partij met 5,7 procent van de stemmen om in het Zweedse parlement te komen. Bij de parlementsverkiezingen van 2018 werden de Zweden Democraten met 17,5 procent de derde partij van het land.

Net als bij Vlaams Belang ligt er om de Zweden Democraten een cordon sanitaire: andere politieke partijen weigeren om met de Zweden Democraten samen te werken. Alleen de christendemocraten zeiden eerder dit jaar best met de Zweden Democraten te willen praten.

De Zweden Democraten zijn sinds 2018 lid van de fractie van de Europese Conservatieven en Hervormers. Ook de SGP en het Forum voor Democratie zitten in deze fractie, net als de Britse Conservatieven.

De Zweden Democraten zijn tegen een ruimhartig vluchtelingenbeleid. Dit zou zelfs de oorzaak zijn van veel problemen waar Zweden volgens de partij mee kampt. Daarnaast zijn de Zweden Democraten kritisch over de EU, voor een boerkaverbod en tegen de ‘homo-lobby’.

De volgende parlementsverkiezingen staan in Zweden pas in 2022 weer op de agenda.

- Advertentie -