19.1 C
Amsterdam

Zweden weer op bezoek in Ankara voor NAVO-toetreding

Lees meer

Morgen zal Zweden weer de Turkse hoofdstad Ankara aandoen om te kijken of de plooien glad genoeg zijn gestreken voor Zweedse toetreding tot de NAVO. Turkije blokkeert het NAVO-lidmaatschap van het Scandinavische land sinds vorig jaar, omdat Zweden ‘niet genoeg zou optreden’ tegen de Koerdische PKK en andere ‘terroristen’.

Dat meldt de Turkse krant Hürriyet. Vorig jaar is een tripartiet memorandum ondertekend met daarin de voorwaarden voor Finse en Zweedse toename, waaronder de opvoering van de strijd tegen de Koerdische PKK.

Sinds vorig jaar zijn de partijen al drie keer eerder in Ankara gekomen om dat proces te bespreken. Finland is ondertussen al goedgekeurd door Turkije, maar Zweden, waar veel Koerden wonen, vooralsnog niet.

Zweden heeft wel een nieuwe anti-terreur wet aangenomen, maar Ankara is niet overtuigd van de uitvoering. Turkije stoort zich met name aan demonstraties waar met PKK-vlaggen wordt gezwaaid. Volgens Zweden is dat nog geen terreurdaad, Turkije denkt van wel.

Ook wil Turkije de uitlevering van ‘terroristen’ zien. Vandaag werd bekend dat Zweden ook in die Turkse wens tegemoet komt. Een man die in de drugshandel zit en de PKK zou steunen wordt uitgeleverd.

Een maand na deze vierde vergadering in Ankara is er een cruciale NAVO-top in Vilnius. Naast Turkije moet ook Hongarije overtuigd worden. Dat land heeft de toetreding ook nog niet geratificeerd.

- Advertentie -