14.2 C
Amsterdam

‘Zweeds anti-gettoplan is racistisch’

Lees meer

De Zweedse migratieminister Anders Ygeman (foto) krijgt kritiek, omdat hij in navolging van Denemarken gettovorming wil tegengaan door het aantal mensen met een migratieachtergrond in bepaalde wijken in de grote steden te beperken.

Het plan van Ygeman zou op ‘staatsracisme’ duiden dat etnische verdeeldheid zou aanwakkeren, in plaats van dat dit wordt bestreden. ‘Het doet denken aan het apartheidssysteem en staatsracisme’, zegt de Iraans-Zweedse sociologieprofessor Fereshteh Ahmadi tegen het Turkse staatspersbureau Anadolu.

Charles Westin, een socioloog die werkzaam is aan de Universiteit van Stockholm, waarschuwt dat mensen etnisch worden onderverdeeld in witte mensen en niet-witte mensen. Een racistische benadering die doet denken aan ‘apartheid in Zuid-Afrika, of andere vormen van staatsracisme’.

Ook Eoro-Med Human Rights Monitor, een NGO die zich inzet voor vluchtelingen en de Palestijnse strijd, is kritisch. Het voorstel van de minister om een maximum van 50 procent te stellen aan ‘niet-Noordse burgers’ in ‘probleemgebieden’ is volgens de NGO een ‘schoolboekvoorbeeld voor discriminatie, ophitsing en contraproductieve strafmaatregelen, die voortkomen uit politiek opportunisme in plaats van degelijke beleidsvorming’.

Ramy Abdu, voorzitter van de Euro-Med Mensenrechtenmonitor, noemt het ‘beschamend’ dat de Zweedse regering ‘afglijdt in een populistische afgrond’.

- Advertentie -