17.3 C
Amsterdam

Zweeds restaurant haalt ‘racistische’ poster van Chinese president weg

Lees meer

Een Zweeds restaurant heeft een kunstwerk verwijderd waarin de Chinese president Xi Jinping als vleermuisman Batman werd afgebeeld. Criticasters vonden het kunstwerk racistisch, schrijft Euronews.

Batman verwijst naar de theorie dat het coronavirus afkomstig is van vleermuizen. De coronapandemie is in China ontstaan. In reactie op de commotie besloot Restaurant Riche in Stockholm het kunstwerk te verwijderen en excuses aan te bieden aan iedereen die zich beledigd voelde.

De Zweedse kunstenaar ‘Iron’, die de poster heeft gemaakt, bood op Instagram geen excuses aan. Hij zei juist de spot te willen drijven met Xi Jinping en de Chinese Communistische Partij, niet om Chinezen racistisch te bejegenen. Iron heeft ook andere wereldleiders beledigd in zijn kunstwerken.

Xi Jinping en zijn partij zijn verantwoordelijk voor de onderdrukking van de islamitische Oeigoeren, waarvan naar schatting minstens een miljoen gevangen zitten in zogenoemde heropvoedingskampen. Daar moeten ze dwangarbeid verrichten en worden ze ideologisch worden gehersenspoeld. Mensenrechtenorganisaties vrezen voor een genocide op de Oeigoeren.

- Advertentie -