16.6 C
Amsterdam

Zweden wil belofte over uitleveringen naar Turkije niet ontkrachten

Lees meer

De Zweedse premier Magdalena Andersson heeft in een beladen persconferentie geweigerd de beloftes over de uitlevering van ‘terroristen’ aan Turkije te ontkennen.

Het zou om 73 Turken gaan die in Zweden verblijven, met name Koerden. NAVO-kandidaat Zweden heeft net als Finland toegezegd ‘onverwijld en grondig’ de Turkse uitleveringsverzoeken te onderzoeken, maar doet geen beloftes over daadwerkelijke uitlevering.

Hoewel Andersson (foto) zegt dat ‘diegenen die zich niet met terroristische activiteiten hebben ingelaten geen zorgen hoeven te maken’, bestaat onder de Koerdische gemeenschap precies over dat punt grote ongerustheid’ aldus de Belgische nieuwssite Knack.

‘Ik ben acht jaar minister geweest, en nooit heb ik gesproken over wat er aan de onderhandelingstafel gezegd werd’, aldus Andersson. ‘Dat plaatst me nu een beetje in een moeilijke situatie.’

Anderson wilde verder niet ingaan op de details van de overeenkomst die na twee maanden onderhandelen tussen Zweden, Finland en Turkije is ondertekend en zodoende de weg opende voor het NAVO-lidmaatschap van de twee Scandinavische landen.

Althans, dat was de hoop. Ondanks het akkoord dreigde de Turkse president Erdogan aan het einde van de NAVO-top de twee landen nogmaals met een veto. Ze moeten over de brug komen met hun beloftes aan Turkije, anders kan het Turkse parlement alsnog dwarszitten.

- Advertentie -