21.4 C
Amsterdam

Zwitsers referendum over boerka- en niqaabverbod aanstaande

Lees meer

Zwitserland houdt zondag een referendum over een verbod op gezichtsbedekkende kleding in openbare plaatsen. Het voorstel spreekt niet letterlijk over de boerka of de niqaab – die de ogen onbedekt laat -, maar elke Zwitser weet dat het hier wel om draait. 

Campagneposters met teksten als ‘Stop de radicale islam!’ en ‘Stop het extremisme!’, waarop een vrouw in een zwarte niqaab te zien is, zijn in Zwitserse steden opgehangen. Op concurrerende posters staat te lezen: ‘Nee tegen een absurde, nutteloze en islamofobe anti-boerkawet.’

Volgens schattingen door critici dragen zo’n dertig vrouwen in de Zwitserland een boerka. Daarbij komt het voorstel in een tijd waarin Zwitserland vol inzet op het dragen van mondkapjes, die ook een gedeelte van het gelaat bedekken.

De Zwitserse regering en het parlement zijn tegen het voorstel. Maar opiniepeilingen wijzen uit dat een kleine meerderheid voorstander is van deze maatregel.

Als het voorstel per referendum wordt aangenomen, dan kunnen overtreders van de wet een boete tot wel negenduizend euro krijgen.

In sommige Europese en islamitische landen, waaronder Nederland en Marokko, bestaat al een dergelijk ‘boerkaverbod’.

In totaal is ruim vijf procent van de Zwitserse bevolking islamitisch. In 2009 werd hen per referendum al het recht ontnomen om nog langer minaretten te bouwen.

Volgens het Zwitserse systeem van directe democratie vinden om de paar maanden referenda en volksstemmingen plaats op nationaal, regionaal en lokaal niveau. Elk onderwerp kan op nationaal niveau in stemming worden gebracht, als er maar 100.000 handtekeningen voor worden opgehaald.

- Advertentie -