9.8 C
Amsterdam

Kinderboekenweek is geen lhbti-brainwash

Ahlam Benali
Ahlam Benali
opiniemaker en publicist.

Lees meer

Tijdens Kinderboekenweek worden je kinderen niet gehersenspoeld, schrijft publicist Ahlam Benali. Verhalen over verschillende manieren van leven dragen bij aan respect voor andersdenkenden. 

Ooit vertelde mijn juffrouw op de basisschool dat je door lezen de wereld leert kennen. Als kind las ik graag informatieve boeken. Ook was ik iedere weekend te vinden in de bibliotheek. Ik verrijkte mijzelf met kennis en ik fantaseerde over het universum. Tevens keek ik ieder jaar uit naar de terugkerende Kinderboekenweek. Een jaarlijkse periode sinds 1945, met de duur van tien fantasierijke dagen. Het was een feest, waar schrijvers, bibliotheekmedewerkers en kinderen elkaar tegen kwamen.

Dit jaar is het thema van de Kinderboekenweek: ‘Bij mij thuis’. Voor iedereen betekent thuis iets anders. Ook bestaat thuis in verschillende vormen. Die verschillen en overeenkomsten worden dit jaar samen gevierd en besproken.

Helaas heeft het thema voor veel onrust gezorgd binnen verschillende gemeenschappen. Op sociale media gaat een video viraal, waarin wordt verteld dat het feestje dit jaar wordt gebruikt voor manipulatie en hersenspoeling van kinderen. Maar tegelijkertijd zijn er positieve reacties, bijvoorbeeld dat het Suikerfeest in het thema wordt behandeld.

Bovendien kun je niet vroeg genoeg starten met seksuele voorlichting

Op een aantal Haagse openbare basisscholen willen bezorgde ouders de lespakketten opvragen, vervangende activiteiten opeisen of hun kinderen massaal ziek melden. Dit uit angst voor onderwerpen zoals lhbti en seksuele voorlichting. Waarom kiezen deze ouders dan eigenlijk voor een openbare basisschool?

Het is toch belangrijk dat de kinderen leren dat je een ander niet van je eigen gelijk moet overtuigen, maar kritisch naar jezelf en medeleerlingen kunt kijken? Het is toch prachtig dat op het openbaar onderwijs iedereen welkom is en ertoe doet? Dat kinderen leren wat een ander beweegt, zodat ze samen kunnen leven in Nederland? Dit is toch geen manipulatie of hersenspoelen?

Bovendien kun je niet vroeg genoeg starten met seksuele voorlichting. Door hier al op jonge leeftijd mee te beginnen, raken kinderen vertrouwd met het thema. Ze krijgen hierdoor betrouwbare informatie en durven eerder hierover vragen te stellen. Met hulp van de ouders ontwikkelen ze ook hun eigen normen en waarden. Daaruit worden ze weerbaarder en leren ze respectvol met elkaar omgaan. Het is óók belangrijk dat wij vanuit thuis de kinderen onderwijzen dat ze anderen respecteren, ongeacht hun opvoeding, religie, meningen en keuzes.

Hier, bij mij thuis, duik ik graag met mijn kinderen in de kinderboeken. Ook bezoeken wij vaak samen de bibliotheek. Ik wens dat ze door de verhalen zich beter kunnen inleven in een ander. Ik vind het prachtig om te zien dat ze op deze wijze kennismaken met onze samenleving.

Daarom zorgt de Kinderboekenweek bij mij thuis voor verbinding tussen mijzelf en mijn kinderen. We doen onbevooroordeeld kennis op en kunnen dankzij het thema opnieuw met elkaar in gesprek gaan. Zo maken we er gezamenlijk een wereldreis van.

Nu u hier toch bent...

Goede journalistiek kost geld. Leden en donaties maken onze gebalanceerde berichtgeving over biculturaliteit, zingeving en vrijheid mogelijk. Steun ons daarom als u ons werk belangrijk vindt.

Vertel mij meer!
- Advertentie -