1.4 C
Amsterdam

Nee, het is vandaag geen ‘Suikerfeest’

Hoda Hamdaoui
Hoda Hamdaoui
Journalist. (Fotograaf: Vera Cornel.)

Lees meer

De vastenmaand ramadan is weer voorbij. Dertig dagen telde deze negende islamitische maand dit jaar. Wat overigens niet standaard is: het wisselt van negenentwintig of dertig dagen. Al jaren gebruiken we in Nederland de term ‘Suikerfeest’ om het feest na de ramadan aan te duiden. Waar dit exact vandaag komt, weet ik niet zeker. Ik vermoed dat dit door Turkse gastarbeiders jaren geleden letterlijk vertaald is van Seker bayrami. In de volksmond noemden de Turkse moslims dit zo, net als wij het vroeger thuis ‘het kleine feest’ noemden: Eid sghier.

Zo bleven we het jarenlang thuis zo noemen, en buitenshuis ‘Suikerfeest’. Maar de correcte benaming voor deze feestdag is ‘Eid el Fitr’. Over de spelling hoef je niet te vallen, want die is fonetisch en iedere moslim schrijft het weer anders. Eid el Fitr betekent iets als ‘feest ter gelegenheid van het stoppen van het vasten’.

We spreken ook over ‘Kerstmis’ en niet ‘Versierde-boom-feest’ of ‘Stolfeest’

Ik hoor de laatste jaren ook steeds meer ‘Ramadan-feest’. Waarschijnlijk omdat steeds meer mensen zich ergeren aan de benaming ‘Suikerfeest’, of wellicht omdat het in Turks-conservatieve kringen gebruikelijk is om het Ramazan bayrami te noemen. Ook dat lijkt me niet wenselijk; straks zitten we weer zestig jaar vast aan deze foutieve term. Vandaag, op Eid el Fitr, start de nieuwe maand, shawwal genoemd. Dus als het feest een maand als naam zou dragen, zou het eerder het ‘Shawwal-feest’ zijn.

Maar waarom zo omslachtig en moeilijk doen? We spreken ook over ‘Kerstmis’ en niet ‘Versierde-boom-feest’ of ‘Stolfeest’. Hetzelfde geldt voor Pasen: het is geen ‘Eitjesfeest’. De jaarlijkse joodse Hanukkah of Chanoeka wordt ook geen ‘Acht-kaarsjes-feest’ of ‘Tolletjes-feest’ genoemd. Waarom dan wel toch ‘Suikerfeest’?

De oorspronkelijke islamitische naam – en ja, die is Arabisch omdat de islam nu eenmaal in het Arabisch is geopenbaard – is Eid el Fitr. Na een maand niet eten en drinken vanaf dageraad tot zonsondergang, een maand spirituele reiniging en een maand goede doelen steunen, mag iedereen inderdaad weer overdag eten. Maar nog belangrijker: elke moslim hoopt zijn of haar extra gebeden te zullen continueren, ook in de andere elf islamitische maanden.

Maar op deze eerste dag van shawwal nog eerst even feest vieren. Eid Mubarak, allemaal!

 

Nu u hier toch bent...

Goede journalistiek kost geld. Leden en donaties maken onze gebalanceerde berichtgeving over biculturaliteit, zingeving en vrijheid mogelijk. Steun ons daarom als u ons werk belangrijk vindt.

Vertel mij meer!
- Advertentie -