17 C
Amsterdam

VVD, stop met imiteren van Wilders

Mauk Bresser
Mauk Bresser
Landelijk voorzitter JOVD.
Kevin de Vries
Kevin de Vries
Woordvoerder JOVD.

Lees meer

De VVD laat zich leiden door de onderbuik en dat komt door de ideologische armoede binnen de partij, betogen Mauk Bresser en Kevin de Vries, voorzitter en bestuurslid van de JOVD, de jongerenorganisatie van de VVD. 

Sinds 2010 is de VVD haar liberale veren langzamerhand aan het verliezen. Door als grootste partij steeds compromissen te sluiten, drijft de VVD steeds verder weg van haar liberale waarden. Door het regeren en het ‘nemen van verantwoordelijkheid’ als credo is het politieke bestaansrecht van de VVD langzaamaan weggespoeld. Volgens de JOVD is optimisme een liberale deugd, maar door de uitslag van 22 november 2023 is dit optimisme nog ver te zoeken. In campagnes met leuzen als ‘Normaal. Doen’ en ’Aan jouw kant’ is vooral ingespeeld op een leeg onderbuikgevoel in plaats van de liberale ideologie.

Waarom staat de VVD ‘aan jouw kant’? Geen idee. Dat legt de VVD niet uit. Na de verkiezingen in november afgelopen jaar ligt er nu een uitgelezen kans voor de VVD om haar liberale tanden weer te laten zien. Volgens de JOVD is het juist nú van groot belang om uit te leggen waarom keuzes worden gemaakt, waarom deze keuzes liberaal zijn en waarom deze de VVD passen. Met het zicht op de toekomst, in plaats van lege hulzen.

Liegen over nareis op nareis

Wie nu naar de VVD kijkt ziet twijfel en verdeeldheid: waar Mark Rutte de gelederen kalm hield, heeft Dilan Yesilgöz daar de grootste moeite mee. Het liegen over de cijfers betreffende nareis op nareis van asielzoekers, ofwel de nareis-affaire, is een perfect voorbeeld hiervan. Om de rechterflank van de VVD tevreden te houden worden deze uitspraken gedaan, echter de ‘linkerflank’ wordt hiermee verloren. Het mogelijk maken van de Spreidingswet is hier dan weer de tegenovergestelde van. De nareis-affaire en het draaien betreffende de Spreidingswet helpen niet bij het verenigen van de liberale flanken.

Een liberaal staat voor vrijheid, verantwoordelijkheid en verdraagzaamheid

Doordat de VVD blijft vertrouwen op het onderbuikgevoel, waar de nareis-affaire en het mogelijk maken van de Spreidingswet op gestoeld zijn, zijn de keuzes die de VVD maakt simpelweg niet meer uit te leggen. Diezelfde onderbuik gaat nu alleen over het politieke spel en een VVD die koste wat het kost haar macht wil behouden. Een liberaal staat voor vrijheid, verantwoordelijkheid en verdraagzaamheid, en past dat toe op politieke dilemma’s. Redeneren vanuit de waarden van de eigen partij is de enige manier om vertrouwen terug te winnen in de politiek. Zo is vertrouwen op de onderbuik geen noodzakelijkheid meer.

Ondanks de pragmatische strategie van de VVD lijkt de partij het gevoel met de werkelijkheid te zijn verloren. Na dertien jaar met de VVD als grootste partij wonen we in een land waar werken niet loont en inkomsten uit vermogen geen belasting hoeven te vrezen. Met de overwinning van de PVV, NSC en BBB bij de afgelopen verkiezingen – die allen geen doorrekening van hun plannen voor Nederland bij het CPB hebben gemaakt – is de kans groot dat de rekening van het volgende coalitieakkoord doorgeschoven gaat worden naar de volgende generatie. Het reële gevaar bestaat dat de volgende generatie zal blijven werken voor een inkomen dat té zwaar wordt belast.

Enige liberale partij

De VVD kan als enige liberale partij in de formatie orde scheppen in de chaos. Door de inkomstenbelasting te verlagen alsmede inkomsten uit vermogen te gaan belasten kan werken écht gaat lonen: de VVD moet weer zorgdragen voor de starter die door hard werken een betaalbare woning kan bemachtigen. Hierdoor eindigt de vrijheid van de pandjesbaas waar de vrijheid van de starter begint.

Leg uit waarom het liberaal is om het aantal asielzoekers terug te dringen

De verkiezingen hebben een andere politiek met zich meegebracht. Een politiek waar het hardste roepen dat alles misgaat beloond wordt. In deze politiek wordt de VVD gedecimeerd, als de partij niet snel uit gaat leggen waar ze voor staat.

Het imiteren van Wilders en de PVV moet afgelopen zijn. De kiezers die PVV stemden op 23 november hebben over het algemeen een proteststem uitgebracht: een stem tegen de politiek waar de VVD het symbool van geworden is. Daarom onze oproep aan de VVD: leg uit waarom het liberaal is om het aantal asielzoekers terug te dringen, voor de spreidingswet te stemmen of juist tegen. Dan denkt de kiezer wellicht wél dat er een kern van waarheid zit in de afgelopen verkiezingsslogan: de VVD, die staat aan míjn kant.

Nu u hier toch bent...

Goede journalistiek kost geld. Leden en donaties maken onze gebalanceerde berichtgeving over biculturaliteit, zingeving en vrijheid mogelijk. Steun ons daarom als u ons werk belangrijk vindt.

Vertel mij meer!
- Advertentie -